Nieuwsbrief 21

 

Editoriaal: Palestina en het Europese verraad

Een recent boek van Stéphane Hessel en Véronique De Keyser is getiteld “Palestine, la trahison européenne” (Palestina, het Europese verraad).

 

Nieuwjaarsreceptie donderdag 23 januari om 18u

De nieuwjaarsreceptie van Palestina Solidariteit gaat door op donderdag 23 januari 2014 om 18u, in de gebouwen van Oxfam, Vierwindenstraat 60 te 1080 Brussel.

 

Marijke Pinoy en Dirk Tuypens stellen film voor die de arrestatie van hun zoon toont.

De nachtelijke arrestatie door volledig uitgeruste soldaten werd in scene gezet door de organisatie Palestina Solidariteit om de dagelijkse arrestaties van Palestijnse minderjarigen door Israël aan te klagen. Rapporten van o.a. UNICEF tonen aan dat de situatie zeker geen uitzondering vormt, met 700 arrestaties per jaar waarvan 60% in het midden van de nacht. Op eender welk moment zijn er minstens 150 minderjarigen opgesloten in Israëlische gevangenissen. Verschillende van deze gevangenissen worden uitgerust door de Europese bewakingsfirma G4S.

 

Stortingen voor Palestina Solidariteit

Palestina Solidariteit dankt van harte de gulle schenkers voor hun steun aan de projecten in Palestina en voor de werking van Palestina Solidariteit! Het is een hart onder de riem voor de vele vrijwilligers die een groot deel van de werking dragen samen met onze betaalde werkkracht.

 

PERSBERICHT: De humanitaire coördinator van de Verenigde Naties is bezorgd over de verplaatsing van Palestijnse burgers

De humanitaire coördinator van de Verenigde Naties, James W. Rawley, heeft vandaag zijn bezorgdheid geuit over de sloop door de Israëlische autoriteiten van 30 structuren, eigendom van Palestijnen, in de Jordaanvallei gisteren. De sloop heeft geleid tot de verplaatsing van 41 mensen, met inbegrip van 24 kinderen, en nog 20 anderen zijn erdoor getroffen. Gezinnen van zowel vluchtelingen als niet-vluchtelingen werden getroffen. Sommige van de families zijn voor de tweede keer deze maand gevlucht en een aantal donor-gefinancierde structuren bevinden zich onder degene die werden vernietigd

 

Sharon, de man van geweld en geld

Sharon was van Oost-Europese origine, zoals de meeste Israëlische leiders. Zijn oorspronkelijke naam Scheinermann werd, later verhebreeuwst tot Sharon. Hij werd in 1928 geboren in het toenmalige Palestina in de kolonie Kafr Malal, die werd opgericht op grond van het Palestijnse dorp Tabsur. Kafr Malal, "Dorp Malal" is een letterwoord: M L L staan voor de initialen van Litouwse auteur en zionistenleider Moshe Leib Lilienblum, naar wie de kolonie werd genoemd.

 

Uit het dagboek van Inge (1)

Gaza's natuurlijke kleurenpracht bevat blauw, geel en groen. De zee en de lucht verschillen iedere dag van tint: van cyaan tot staalblauw tot midnachtsblauw. Inlands verandert de zee in het woestijngeel van het strand en van zandwegels, waar het onderbroken wordt door het schaarse groen van Gaza-Stad dat zich rijk schakeert in de velden, de bomen en het struikgewas van centraal-Gaza.

 

Krekelsparen bij BNP Paribas Fortis werd eind december 2013 stopgezet

FairFin (toen nog Netwerk Vlaanderen) startte in 1984 het Krekelsparen met de ASLK bank. Een duurzaam spaarproduct, mét solidariteitsaspect, bij een openbare bank. Daar bleek veel draagvlak voor.

 

Café Palestine: Soemoed (weerstand) in de Gazastrook

Café Palestine[1] is een gezamenlijk initiatief van een aantal organisaties zoals Palestina Solidariteit, Association belgo-palestinienne (ABP), Intal, Russel Tribunal on Palestine en ECCP (European Coordination of Committees and Associations for Palestine http://www.eccpalestine.org/); Ze organiseren in het Brusselse café De Monk een maandelijks “Café palestine” met sprekers over een actueel thema. - See more at: http://www.palestinasolidariteit.be/content/caf%C3%A9-palestine-soemoed-weerstand-de-gazastrook#sthash.RA9kG1uR.dpuf

 

Lessen uit Zuid-Afrika voor Palestina: Ondersteuning van de politieke gevangenen

Met het heengaan van anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela verliezen ook de Palestijnen een belangrijk supporter voor hun anti-apartheidsstrijd. Als wijze van eerbetoon aan Mandela en om nog maar eens in de verf te zetten dat er nog wel degelijk apartheidsregimes bestaan, hieronder een artikel over de politieke gevangenen van Zuid-Afrika en Palestina.

 

Palestina begrijpen en handelen

Drie organisaties (Mouvement Citoyen pour la Paix, EuroPalestine en en Association Marocaine des Droits Humains) organiseerden op 2 november in Brussel een debat met als thema “Palestine: comprendre et agir”. Er waren drie sprekers uitgenodigd: Lynn Gottlieb, Amir Hassan en Olivia Zemor.

 

Project in de kijker: de Circusschool: Geef een beurs aan een kind in Palestina om één jaar circusschool te kunnen volgen

Achter de muur van de schande, in een wereld gedomineerd door geweld, uitzichtloosheid, onrecht en pijn, vechten mensen voor hun recht op menselijkheid, voor hun recht op dromen, hun recht op blijheid. Dankzij de positieve respons en steun van heel wat mensen in Europa kwam die droom voor een groep jongeren in Palestina uit. In Ramallah opende in augustus 2006 een heuse circusschool haar deuren.

 

Persoon In de kijker: MIKO PELED Antizionistische militant

De Israëlische schrijver en antizionistische militant Miko Peled was begin november te gast in Brussel bij Palestina Solidariteit en bij Intal. Hieronder een levensschets en een kort verslag van zijn uiteenzetting.

 

Interview: Inge Neefs: "Ik wil de mensen de brutale werkelijkheid tonen"

Op 1 december verscheen 'Gaza op mijn hoofd' van Inge Neefs. Zij verbleef een jaar in Gaza en brengt diepmenselijke verhalen mee van het leven onder de blokkade. In dit interview legt ze uit hoe ze in Gaza terecht kwam en waarom ze dit boek schreef.

 

Actuele notities

- Vredesgesprekken: Amerika dan toch niet boos op Israëlische kritiek
- Overleden Israëlische militair en politicus Sharon heeft bloed aan de handen

- 1877 nieuwe woningen voor joodse kolonisten in Westbank en Oost-Jeruzalem

- Noorse en Nederlandse vakbonden beëindigen contract met beveiligingsfirma G4S

- Uitbreiding van de boycotcampagne in Nederland bezorgt Israël kopzorgen

- Amerikaanse onderwijsorganisatie ASA voert academische boycot

- Actie tegen samenwerking van KU Leuven met Israëlische militaire industrie

- Netanyayu en Peres niet welkom op de begrafenis van Nelson Mandela

- En ook dit nog (korte notities)

 

PERSBERICHT Sharon, die meer dan bloed aan de handen heeft

De Israëlische militair en politicus Ariël Sharon, die op 11 januari jl. overleden is, heeft een lange reeks moordpartijen op zijn geweten. In 1953 blaast hij 42 huizen op in het dorp Qibiya, vaak met de inwoners erin. 69 mensen werden toen vermoord, overwegend vrouwen en kinderen.

 

OESO onderzoekt contracten G4S in Israël

Het beveiligingsbedrijf G4S dat de afgelopen twee jaar al dikwijls te maken kreeg met crisissen, wordt momenteel geconfronteerd met een onderzoek door internationale autoriteiten naar haar vermeende activiteiten in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Dat bericht verscheen in The Independent op dinsdag 7 januari 2014.

 

Lees eens Palestine la trahison européenne Stéphane Hessel en Véronique De Keyser

Dit boek werd geschreven door de Belgische europolitica Véronique De Keyser en door de voormalige Franse verzetstrijder en diplomaat Stéphane Hessel die op 27 februari 2013 overleed. Deze laatste was ook erevoorzitter van het Russell Tribunal on Palestine.

 

Schrijf eens een brief

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen die volgende brieven schreven naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela.

 

Solidarity with Bedouins 3-9 maart 2014: bus-, fiets- en zangtocht tussen bedoeïendorpen van de Westbank en de Negev

• Duur: 7 dagen, van maandag 3 tot en met zondag 9 maart 2014 (krokusvakantie)

• Kosten ter plaatse (te bevestigen): € 550 tot 650 (afhankelijk van het aantal

deelnemers). Dit bedrag dekt de transportkosten ter plaatse, het eten en het verblijf.

• Vliegticket zelf te reserveren (ongeveer € 350, afhankelijk van de maatschappij en

het ogenblik van de reservering)

 

Kalender


-       Donderdag 23 januari om 18u Nieuwjaarsreceptie Palestina Solidariteit, Vierwindenstraat 60 te 1080 Brussel (met onder andere Inge Neefs over haar boek en de situatie in de Gazastrook) reserveren 02-501 67 49 of 0499 91 32 14 of info@palestinasolidariteit.be

 

© Palestina Solidariteit vzw 2016