Palestina Solidariteit Nieuwsbrief 24

 

Redactioneel: Naar een derde intifada ?

Op 29 maart weigerde de Israëlische regering een vierde contingent Palestijnse politieke gevangenen vrij te laten hoewel ze zich in het kader van het vredesproces daartoe verbonden had. Op 23 april bereikten de twee grootste Palestijnse politieke partijen Fatah en Hamas een akkoord om een eenheidsregering te vormen en verkiezingen te organiseren. Daarop besloot de Israëlische eerste minister Nenjamin Netanyahu de onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit op te schorten

 

Inleefreis naar Israël/Palestina: je moet het zelf gezien hebben!

Geniet van de Oosterse cultuur, de gastvrijheid en de natuur. Ervaar zelf hoe het is om in een land vol conflicten je dagelijkse bezigheden te doen. Bezoek Hebron waar het hele centrum is afgesloten ter bescherming van een groep Israëlische kolonisten in het centrum van de stad

 

Steun postercampagne voor Palestina

Met een aantal organisaties wil Palestina Solidariteit een postercampagne op touw zetten om Palestina in de kijker te zetten. De bedoeling is om in Brussel 50 affiches met de 3 kaarten van Palestina (1947, 1967, 2014) en het probleem van de 4,7 miljoen erkende Palestijnse vluchtelingen op afgehuurde reclameborden (formaat A1) aan bus-, tram-, en metrohaltes te plaatsen.

 

Van harte dank voor de steun aan Dirk (Run for Palestine)

Heel veel dank aan allen die de zwetende Dirk De Mulder (een bestuurslid van Palestina Solidariteit vzw) sponsorden bij de 20 km van Brussel op 18 mei: het ingezamelde geld (500 euro) is een hart onder de riem voor onze vzw

 

Studenten gesteund door peters en meters van Palestina Solidariteit.

Palestina Solidariteit dankt al de peters en meters voor hun maandelijkse steun aan deze Palestijnse studenten.

Zonder hun steun zouden deze studenten hun studies niet kunnen doen.

 

Boek in promotie

Ibtisam Barakat, “De Smaak van de hemel – Mijn Palestijnse kindertijd”, Lannoo, Tielt, 2007, 165 pagina’s. Ibtisam woont met haar familie in de stad Ramallah, in wat vroeger Palestina was. Op 5 juni 1967, wanneer ze drieënhalf jaar oud is, breekt er oorlog uit.

 

Persbericht: Collectieve bestraffing van Palestijnen

Tijdens de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 juni vond er een ontvoering plaats van twee 16-jarige en een 19-jarige Israëli. Eén van hen woont in de illegale Israëlische kolonie Talmon en alledrie zijn ze studenten aan de Mekor Chaim Yeshiva in de illegale kolonie Kfar Etzion.

 

België waarschuwt voor investeringen in illegale kolonies

België herhaalt dat de Israëlische nederzettingen illegaal zijn naar internationaal recht. Samenwerking met en investeringen in illegale nederzettingen kunnen nefaste gevolgen hebben voor de vrede, maar ook voor de reputatie van Belgische bedrijven, aldus Buitenlandse Zaken.

 

Pogingen om christenen te mobiliseren in het Israëlische leger Het geval van de christelijke Arabische burgers van Israël

Volgens de Israëlische wet komen alle permanente inwoners van Israël, mannelijke en vrouwelijke, in aanmerking om te worden opgeroepen om te dienen in het Israëlische leger. In feite werden na 1948 twee populaties niet gemobiliseerd of ingelijfd, namelijk ultra-orthodoxe joden en Arabieren.

 

Worden christenen vervolgd in het Midden-Oosten?

Vervolging! In vele delen van de westerse wereld ligt dit woord op de lippen van de mensen. Er wordt voortdurend gezegd dat christenen vandaag in het Midden-Oosten worden vervolgd! Wat gebeurt er nochtans echt? Hoe moeten wij in waarheid en integriteit als christenen en als Kerk spreken over het lijden en het geweld in de regio?

 

Goed nieuws: Campagne Stop G4S boekt succes

Bill Gates en de Bill & Melinda Gates Stichting hebben ALLE eigendommen die geplaatst waren in de G4S Security verkocht, ter waarde van 1,9 Miljard Rands ($184 miljoen) . G4S beheert en verzorgt de uitrusting van de Israëlische centra van bewaring en foltering en van gevangenissen voor Palestijnse politieke gevangenen, onder wie meer dan 200 Palestijnse kinderen onder de leeftijd van 18 jaar. Click hier voor het USA Bloomberg nieuws artikel.

 

Uit “Gaza op mijn hoofd” van Inge Neefs (4)

Ze pauzeert een seconde om mijn gezichtsuitdrukking op te nemen. Anaah vertaalt en tussendoor versta ik haar woede en begrijp ik meer woorden dan me lief zijn.

“Wist je dat Mohammed zijn hoofd ontplofte? Een kind van tien jaar! Mijn neefje…”

 

Schrijf eens

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen die volgende brief naar de media schreven en verstuurden.

 

Actuele notities

 Operatie beschermde strook: Israël trekt ten oorlog tegen burgers Gazastrook
 Protestactie “G4S weg uit Gent”
 Het meest ethische leger van de wereld
 Israëli's en Palestijnen niet tevreden over pausbezoek
 Palestijnse christenen delen regelmatig in de klappen in Israël
 Israël sloopt Palestijns dorp Khirbet al Tawil
 Vredesactivist dient klacht in tegen medewerker van tijdschrift “Joods Actueel”
 Ook dit nog

 

Kalender

  -Zaterdag 19 juli vanaf 14u in Gent: Nomad en Rebel (groep 21) neemt deel aan de officiële parade van de opening van de Gentse Feesten.

  -24 en 25 juli (14-18u) infostand Vrede&Palestina Solidariteit in Gent  Bibliotheekstraat (tijdens Gentse Feesten).

 

© Palestina Solidariteit vzw 2016