Wadi Fukin: geschiedenis en heden

Wadi Fukin, een dorp in de regio van Bethlehem, is het enige dorp waar de mensen vanuit het vluchtelingenkamp zijn kunnen terugkeren naar hun gronden. Ze hebben het oorspronkelijke dorp heropgebouwd na ongeveer 30 jaar in een vluchtelingenkamp te hebben doorgebracht.  Zij zijn het bewijs dat terugkeer mogelijk is en een positieve impact heeft op hun socio-economische status, op het bewaren van de Palestijnse cultuur en op eeuwenoude landbouw. 

Maar ook vandaag nog worden zij bedreigd: boeren kunnen hun grond niet bereiken, er is waterschaarste en watervervuiling, checkpoints en de muur schenden het recht op vrijheid en land wordt gestolen voor de bouw van Israëlische kolonies.  Jongeren verliezen het contact met hun geschiedenis en cultuur.  Het is in stukken en flarden aanwezig in het onderbewustzijn van de Palestijnse samenleving, maar wordt niet zo intens besproken, wegens de enorme trauma’s waar overlevenden nog mee worstelen. 

Het project wil alle generaties van het dorp Wadi Fukin terug in contact brengen met hun eigen lokale geschiedenis, door via een maquette en schilderij te tonen hoe hun dorp ten gevolge van de oorlog en de politieke situatie aan het veranderen is. 

Meer info: http://www.friendsofwadifoquin.com/

 

U kan dit project steunen door geld te storten op:

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw

Mededeling: Wadi Fukin

 

Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

© Palestina Solidariteit vzw 2016