G4S verklaart 'G4S Israël' te verkopen na belangrijke financiële verliezen

G4S, de Britse-Deense beveiligingsfirma, kondigde op donderdagochtend 10 maart 2016 aan dat zij haar Israëlische dochteronderneming, ‘G4S Israel’ zal verkopen. ‘G4S Israel’ is verantwoordelijk voor het verstrekken van beveiligings-, en bewakingsapparatuur voor Israëlische gevangenissen, checkpoints, opleidingscentra voor politie en militaire routes. Ze spelen bijgevolg  een cruciale rol in de gevangenschap, onderdrukking en kolonisatie van Palestina en de Palestijnen.

Deze aankondiging is een duidelijke erkenning van de groeiende invloed van de internationale BDS campagne (boycot, desinvestering en sancties) die gericht was tegen G4S in een internationale reactie op de oproepen van Palestijnse gevangenen en Palestijnse middenveldorganisaties. Dit na de aanhoudende internationale campagne die de rol van  G4S benadrukte in de opsluiting, marteling en onderdrukking van de Palestijnen.

G4S rapporteerde een daling van 40% in de winst en een verlies van contracten op internationaal niveau en verklaarde bijgevolg in haar jaarrapport 2015 zich terug te trekken uit Israël[1]. De Israëlische afdeling biedt werk aan 8.000 mensen en heeft een omzet van $ 142.000.000 per jaar.

Toch moeten we druk op de ketel blijven zetten. In 2014 kondigde G4S al aan dat het de contracten met de Israëlische gevangenissen niet zou verlengen wanneer deze aflopen in 2017. Deze verklaring kwam er toen ook na de aanhoudende internationale BDS-campagne die hen grote winsten deed mislopen. Maar ook deze belofte kwam er na al eerdere beloften om de contracten niet te vernieuwen bij de militaire controleposten en bij de politiebureaus op de Westelijke Jordaanoever.

Want G4S weigerde tot op heden om zich uit de contracten te trekken en wou geen formele schriftelijke verklaringen afleggen over het beëindigen van contracten. Als reactie hierop is de internationale BDS campagne nog sterker gaan focussen op G4S, zodat de gemaakte beloftes ook zouden nagekomen worden.

Dit is bijgevolg een duidelijke overwinning voor duizenden mensen die al lang eisen dat G4S zich terugtrekt uit het bezette Palestina. Maar het is bovenal een overwinning voor de Palestijnse gevangenen die opriepen tot een boycot! Palestina Solidariteit ziet dit als een belangrijk positief teken, BDS heeft effect! We willen iedereen die in België bijdroeg aan dit resultaat dan ook bedanken en laten zien: jullie acties en bijdrages (op welk vlak dan ook), leveren resultaten op!

Toch mogen we niet vergeten dat op dit moment, net als bij het aankondigingen van G4S in het verleden, de medeplichtigheid en de verantwoordelijkheid van G4S voor de opsluiting van de Palestijnen, waaronder kinderen, nog steeds doorgaat. Zo blijft G4S betrokken bij schendingen van de mensenrechten en dit niet alleen in Palestina, maar ook internationaal. Om ervoor te zorgen dat G4S zijn beloftes werkelijk nakomt, is het nu tijd om de wereldwijde campagne tegen G4S te laten escaleren. We voeren actie tegen de samenwerking van G4S met de Verenigde Naties, de Europese Commissie en vragen andere openbare instanties hun contracten met G4S stop te zetten. Palestina Solidariteit kan niet aanvaarden een bedrijf winsten kan maken op kap van de Palestijnse ellende.  

[1] http://www.g4s.com/en/Investors/News%20and%20Presentations/Regulatory%20Announcements/2016/03/09/Preliminary%20Results%20Announcement

 

[1] http://www.g4s.com/en/Investors/News%20and%20Presentations/Regulatory%20Announcements/2016/03/09/Preliminary%20Results%20Announcement/

Share

© Palestina Solidariteit vzw 2016